Salvie - en god vinterven5-12-2022🌱Det er tid til forkølelser og ondt i halsen, og heldigvis har vi en rigtig god planteven, som vi alle har adgang til året rundt, nemlig den skønne salvie.

🌱Så selvom det meste af naturen udenfor er gået i hi, så kan vi bruge vores gode tørrede urter, og lave gode helbredende teer.

🌱Salvie er bl.a. traditionelt blevet brugt til ondt i halsen. Du kan lave en skøn kop te af tørrede eller friske salvieblade. Hæld kogende vand på den tørrede salvie (1 tsk til et krus) og læg låg på og lad den trække i 5 minutter. Hvis du har lyst kan du tilføje lidt citronsaft og en tsk honning. Du lægger låg på både for at holde på varmen, men vigtigt af alt for at holde på de æteriske olier, som ellers fordamper.

🌱Drik gerne flere kopper om dagen. Du kan også gurgle den lunkne te, hvis du har ondt i halsen eller hvis du har mundsygdomme, som den også er effektiv imod.

🌱Salvie er virkelig er plante, vi skal blive venner med. Den har rigtig mange gode egenskaber, og det er en af de planter som forskningen også har beskæftiget sig en del med.

🌱Fx i forhold til vores hjerne. Salvie har vist sig at være god for vores hukommelse og der er lavet flere studier, der viser at den har god effekt på tidlig Alzheimer. Her kan du tilføre rosmarin og citronmelisse til din salvie te. Alle tre har god effekt på hjernen.

🌱Den er også kendt som en god ven i forhold til overgangsalder, inflammation, type 2 diabetes og så hjælper den fordøjelsen. Hvis du fx ligesom jeg har problemer med at fordøje fedt, så kan det være en god idé at tage en kop salvie te enten før eller efter måltidet, især her i juletiden, hvor vi spiser mere fedt i julemaden.

🌱Hvis jeg ikke selv har tørret salvie om sommeren, foretrækker jeg at købe en god økologisk tørret salvie i helsekostbutikken.

🌱Og husk at urter er ikke et quick fix, så hvis du har ondt i halsen skal du drikke flere kopper om dagen indtil du får det bedre.

🌱Jeg er altid glad for at høre, hvis du har gode oplevelser med en plante, så lad mig høre hvis du har erfaringer med salvien.