ROSMARIN TIL DIN HJERNE20-8-2022🌱 I dag laver jeg rosmarinolie til vinter apoteket, så der er den skønneste duft i køkkenet. Rosmarinus, som er det latinske navn for rosmarin, betyder havdug. Måske den har fået navnet, fordi den kan klare sig i det tørreste klima uden at blive vandet, blot ved at suge lidt havdug en gang imellem.

Indenfor Ayurveda er vi interesseret i plantens energi og kvaliteter og Rosmarin er varmende og udtørrende, og dens smag er krydret.

De fleste kender rosmarin fra køkkenet, hvor den giver en skøn smag til mange retter. Den er som mange af de andre krydderurter god for fordøjelsen, så sørg altid for at bruge mange af de gode grønne krydderurter, når du laver mad.

Men den har også andre gode egenskaber. Det har vist sig at være en virkelig god hjerneurt. Den er historisk blevet brugt af lærde til at fremme hukommelse og mental skarphed, så skal du til eksamen eller sidde længe og koncentrere dig om studier, så sørg for at have lidt rosmarin eller lidt rosmarin olie i nærheden, for forskning har vist, at studerende, der duftede til rosmarin, præsterede bedre.

Den er også en af de bedste antioxidantiske urter. Den indeholder et stof som forhindrer frie radikaler i vores hjerne og beskytter hjernen mod Alzheimers, blodpropper og andre virkninger af aldring på hjernen. Den er kredsløbsstimulerende, udvider blodkar og øger blodgennemstrømningen til hjernen.

Ved muskelømhed og smerter kan man bruge rosmarinolie. Den er kredsløbsstimulerende og afhjælper stivhed. Bruges fx ved leddegigt.

Det er også en antiseptisk urt, som indeholder stærke æteriske olier, der modvirker infektion. Måske du har set at den bliver brugt i shampooer, da den har stimulerende effekt på hovedbunden og siges at fremme hårvækst. Du kan også massere hårbunden med rosmarinolie eller lave en eddike med rosmarin, som du kan skylle håret i. Nogle har også brugt olien som lussemiddel.

Har du en køkkenhave er rosmarin en god ledsageplante til bønner, broccoli, rosenkål, gulerødder, blomkål og tomater. Den kan fremme væksten af de nævnte planter og holde uønskede insekter væk.

Endnu en fantastisk gave fra naturen, som de fleste har nem adgang til. God fornøjelse med din planteven.