En naturlig del af det at leve ayurvedisk er at følge naturens rytmer. Ifølge Ayurveda er de vigtigste grunde til sygdom og stress, at de fleste mennesker har mistet forbindelsen til naturen, til sig selv og til det store makrokosmos.
Tænk engang, fra 2006 til 2021 steg antallet af børn og unge som har angst med 205 %. 29 % af voksne danskere havde et højt stressniveau i 2021. Det er virkelig alarmerende tal. Vi er blevet fremmedgjorte over for naturen og de planter, vi deler kloden med og som tilbyder os så meget, ofte lige udenfor vores dør.
Mange spiser i stigende grad unaturlig mad uden livsenergi. Jeg kalder det død mad, for du får ingen energi fra den. De fleste er ikke særlig opmærksom på at leve efter naturens rytmer. Og vi ser nu en klode, som lider mere end nogensinde.
Stress og angst og klimakrise hænger i den grad sammen. Når vi har et tæt forhold til naturen passer vi bedre på den og på os selv, og vi forstår, at vi er naturen, og at vi er dybt afhængige af at passe på den.
Fra jeg var helt lille har jeg elsket at være i naturen. Jeg var heldig at vokse op med have og med forældre, som meget tidligt tog mig med i haven, hvor jeg fik min egen køkkenhave, noget som jeg kan se nu var meget værdifuldt for mig som særlig sensitivt barn. Allerede som helt ung begyndte jeg at læse bøger om urter og spiritualitet, plante lægeurter, og havde en hemmelig drøm om at læse til urtelæge.
I mange år var jeg ikke tro mod mine sensitive natur og min barnevisdom, men levede et hektisk by- og arbejdsliv som mange andre. En hjernerystelse for 8 år siden bragte mig i den grad tilbage til naturen. Jeg healede mig selv gennem daglige lange langsomme gåture i skoven. I årene efter begyndte jeg for alvor at vende tilbage til urtestudierne, og da jeg for ca. 6 år siden begyndte at lave min egen urtemedicin oplevede jeg, hvor stor en styrke, der er i at kunne bidrage til både min egen og min families sundhed.
Når jeg i dag vejleder og underviser andre som er særligt sensitive, så er naturen et vigtigt kompas. Der er så megen visdom at hente derude mellem træerne, i vinden, i havet, i vandløbet, under rødderne. Naturen skynder sig ikke.. Den sætter heller ikke frø hele året, ligesom du ikke kan høste fra planten hele året... Den bevæger sig i cyklusser i løbet af dagen, måneden, året og livet...
Og de cyklusser er også i os, og når vi begynder at mærke dem, respektere dem og passe på os selv, kommer vi tilbage til os selv og forstår vores stærke forbindelse med naturen.