mange år siden fortalte en af mine mentorer om, hvordan hun havde rejst rundt i Indien fra bjerg til bjerg for at interviewe en masse vise mænd og kvinder om livet, og om hvorfor vi er her på Jorden. Det kom der en hel bog ud af, men essensen af samtalerne var:
“Nyd livet”.
Det gjorde stort indtryk på mig, da jeg på det tidspunkt var i 40érne, havde fuldtidsjob, små børn, hus og ikke alene følte mig stresset og presset, men også oplevede at alle andre omkring mig en stor del af tiden var i gang med at overleve i stedet for at leve.
Dengang tog jeg en beslutning om, at jeg ville nyde livet mere. Blive bevidst om, hvad livsnydelse er for mig.
Og mange af de beslutninger jeg har taget siden da, har handlet om, hvordan jeg kan bringe mere nydelse ind i mit liv. Hvordan jeg kan slippe det der dræner mig, og finde frem til det der nærer og glæder mig.
Men hvad er det der står i vejen for at mange af os glemmer at nyde livet?
Det er der selvfølgelig mange forklaringer på, og mange af dem kan vi finde indenfor Ayurveda. En af forhindringerne kan være en ubalanceret Pitta dosha.
Kort fortalt er der indenfor Ayurveda tre doshaer, som er en slags livsenergier, som styrer alt i kroppen: Vata, Pitta og Kapha hedder de. Alle tre styrer både vores fysiologi, vores psyke og vores ånd.
Pitta dosha er vores ild. Den styrer al metabolisme i kroppen, alt som skal fordøjes både mad og indtryk, og den styrer vores energiproduktion. Det er vores intellekt og vores koncentration, vores evne til at lede os selv og sætte ting i gang, så uden Pitta energien kom vi aldrig op af sofaen og fik ikke meget fra hånden.
Det er den der holder os til ilden, men det er også den, som når den er i ubalance kan skubbe os ind i ilden, så vi brænder og i sidste ende kan brænde ud.
Når Pitta kommer i ubalance, og det gør den nemt i det samfund og den kultur vi har skabt her i Vesten, så kan det føre til inflammation i kroppen, dårlig fordøjelse, vrede og irritation for blot at nævne nogle enkelte ting.
Pitta kan altså hjælpe os med at løse en masse svære opgaver, men den kan i sin ubalancerede form også blive virkelig streng, overdisciplineret og kritisk, ikke bare over for andre, men også i høj grad i forhold til os selv. Så du behøver ikke en chef til at piske dig når Pitta går i ubalance, du pisker dig selv.
Og det ser jeg alt for ofte i mine sessioner. Mennesker med en Pitta i ubalance, som er virkelig hårde overfor sig selv. Skubber sig selv hele tiden. Skriver lange to-do-lister, som er nærmest umulige at nå i mål med, for de bliver fyldt op hver dag. Siger ja til alt for meget. Bruger ord som “bør” og “skal” om alt for meget i deres liv, lige fra den mad de spiser til de mennesker de omgås, det job de udfører og sågar deres åndelige praksis.
De glemmer at nyde livet
Der er simpelthen ikke tid mellem alt det bør og skal. Og der er altid nogen eller noget der skal konkurreres med.
Og det kan være "pligtskyldigt" at spise sin mad, fordi nogen lige nu siger, at det er det rigtige, men de nyder det egentlig ikke. Eller det kan være den åndelige praksis som et blevet et “bør og skal” i så høj en grad, at det tærer på dem.
Det der skulle være livsnydelse bliver noget der tærer i stedet for noget der nærer. Det ubesværede i livet er forsvundet. Og der er kun hårdt arbejde tilbage.
Heldigvis så handler ayurveda om, hvordan vi kan bringe dosha tilbage i balance. Det er en folkets “medicin”, som viser os en vej.
Måden vi kan balancere Pitta er fx gennem at indføre glædesfuld aktivitet og væren, pauser med tid til opladning, mad og urter som køler Pitta, grænsesætning, og undgå overstimulering. Fælles for det hele er at få sat tempoet ned og køle Pitta ned og ikke mindst indføre glædesfyldt nydelse.
Så gå nu ud og nyd livet!