Krydret rødbede latte18-11-2023Ingredienser (til 1 kop):

1 rødbede (mellemstor)

1 tsk frisk revet ingefær (uden top)

1 kanelstang

1 kardemommekapsel

Lidt revet muskatnød

1 lille knivspids lakridspulver (kan undlades)

1,5 dl havremælk

1 tsk honning


Kom rødbeden i juiceren eller køb noget rødbedesaft. Du skal bruge ca 3/4 - 1 dl. Hæld juicen i gryden sammen med krydderierne. Jeg stødte kardemommefrøene lidt i morteren. Varm op og lad det simre 5 minutter ved svag varme. Hæld havremælken i og varm det op til lige før kogepunktet. Kom honning i koppen og si din latte ned i koppen. Rør rundt og nyd.


Rødebede latten er en rigtig dejlig og sund drik. Rødbede er fyldt med bl.a. jern og A- og C-vitamin og masser af mineraler. Rødbede har været brugt som lægeurt. Den støtter vores hjerte, sænker blodtrykket, og så reducerer den inflammation og øger energiniveauet. Den indeholder en stor mængde nitrat som øger blodgennemstrømningen. Derfor kan den være med til at forebygge Alzheimers og demens, og den bruges af sportsfolk til øge præstationen.

Ingefær er anti-inflammatorisk, er godt for kredsløbet, for fordøjelsen, for vores forbrænding. Ja listen over dens fordele er lang.

Kanel er kendt for at være blodsukkerregulerende og sænke kolesteroltallet. Desuden har det en positiv indvirkning på vores fordøjelse.

Også kardemomme har anti-inflammatoriske egenskaber. Man har bl.a. brugt det i forhold til mundhygiejne og dårlig ånde. Indenfor ayurveda er det traditionelt blevet brugt til at lette fordøjelsen og reducere symptomer på forstoppelse, oppustethed, fordøjelsesbesvær, kvalme, mavekramper og andre gener.

Havre burde være en del af alle menneskers daglige indtag. Den er fyldt med vitaminer og mineraler, og så er den sund for os på så mange planer. Den styrker vores immunforsvar, holder vores hjerte sundt, er god for tarmen og nærer i den grad vores nervesystem.

Og endelig er der jo honningen, som er anti-bakterial og rig på antioxidanter, som bidrager til et godt immunforsvar.