Har du stemt dit indre instrument i dag?10-5-2022Forestil dig, at du har et indre instrument i kroppen, som har sin helt egen tone? Hvordan lyder dit instrument? Spiller det i dur eller mol? Spiller det konstant gamle triste ballader med tunghed, indre kritik og krav om perfektionisme, eller er der også nye toner og sange om glæde, passion, kærlighed og taknemlighed? Hvad er det for en grundtone du har i sindet og i kroppen?


Vidste du, at vi kan stemme det indre instrument ved at træne det at bruge hjælpsomme følelser, som f.eks. medfølelse, til at takle vores vrede eller frygt eller til at højne vores selvværd?


Vi kan træne at være mere medfølende både med os selv og med andre gennem meditation, mindfulness og visualisering. Og jo mere vi træner jo mere kan vi altså ændre den indre tone, ligesom vi kan tone vores muskler ved at træne kroppen.


Første skridt i træningen er at begynde at blive opmærksom på, hvad det er for toner, vi spiller i sindet og sender ud til verden. Hvad er det for tanker, der kører i sindet og hvilke følelser genererer de?


Næste skridt er at få en forståelse af, at det vi oplever er almenmenneskeligt. At vi er ikke alene om at opleve lidelse, indre kritik, sorg, vrede, angst osv. At det er en del af det at være menneske, og at vi alle er i samme båd. Alle mennesker oplever lidelse og alle mennesker har et ønske om at være elsket, og om at blive fri for lidelse.


Vi kan så vælge at møde vores sind og vores følelser med åbenhed, nysgerrig, interesse og medfølelse frem for blot automatisk at handle ud fra de svære tanker og følelser og vores gamle grundtone.


Og hvorfor er det så nødvendigt at træne, tænker du måske. Kan man ikke bare stemme instrumentet, og så spiller det for al evighed i en gladere tone. Sådan er det desværre hverken med instrumenter eller med mennesker.


Vi mennesker er født med en hjerne, som blev udviklet for flere hundrede tusind år siden i en verden, som så helt anderledes ud. Så vores hjerner er udviklet til at tænke i trusselsscenarier og mangelsituationer. Vi kan altså ikke rigtig gøre for, at vi ofte husker den ene dårlige oplevelse vi har haft i løbet af dagen, frem for alle de positive, eller at det samme program af tanker kører om og om igen i vores sind, men vi kan gøre noget ved det ved at begynde at have en daglig praksis, hvor vi er opmærksomme på den indre tone og begynder at stemme den i en mere kærlig retning.


For mig har det gjort en kæmpe forskel i den måde jeg møder mig selv og andre, og jeg har derfor også gjort det til en vigtig del af de forløb, jeg kører for mennesker der er særligt sensitive og oplever stress, overload og uro i kroppen.


Jeg tror på, at når alle spiller i en tone som giver dem fred i sindet, så bliver der også fred i verden.


Hvis du er blevet nysgerrig og har lyst til at træne lidt selv, så lavede jeg for nogle år siden en lille podcast serie på mit tidligere arbejde. I den første episode fortæller jeg om den lumske hjerne og hvorfor vi er nødt til at træne sindet, og i de følgende guider jeg dig gennem kropsskanning, meditation og visualisering.


Du kan lytte til dem her: https://ibos.dk/index.php/2020/05/20/ny-podcast-serie-om-mindfulness-og-compassion/?fbclid=IwAR0o8mQEDiZb0FZD2-LAR_NTxsNXOMEBKNGovD64pccIW1-laOF6JFlTHKY_aem_AWeg7_1PfxdTZpOybTm7DhockuoDgw6nICul5k6I2y8arhSV5UhFk_sFgWLuNg59Ztq8xseOOvzxS04unoD5N6w-