Gør det du elsker og elsk det du gør31-1-2022For 6 år siden havde jeg aldrig troet, at jeg skulle holde kunstworkshops, udstille og sælge min kunst og være en del af et kunstnerfællesskab.


Men så faldt jeg over et værktøj, som skulle få stor betydning både for mit eget liv, men også i mit arbejde som vejleder for andre.


Det handlede om at sætte fokus på passion, på alt det vi elsker og begejstres af. Og det handlede om bevidst at lade passionen guide os til bedre beslutninger og valg. Det kom som en gave for mig på et tidspunkt, hvor jeg alt for længe havde løbet rundt i hamsterhjulet, og sat arbejde og “bør og skal” før sjov og ballade og omsorg for mig selv.


Jeg begyndte at bruge redskabet aktivt, og opdagede, at det at få klarhed omkring mine passioner og leve dem ud blev et kraftfuldt brændstof i mit liv. Passionerne blev mine pejlemærker til langsomt at få mere glæde i livet og ikke mindst leve med en bevidsthed på, hvad jeg gerne ville med livet i stedet for, hvad jeg ville undgå.


Det var ikke bare mosaik kunstneren, men også min indre livskunstner der trådte i karakter.


Også i arbejdet med de unge jeg vejledte på det tidspunkt, så jeg at det gjorde en forskel. En gang bad en ung fyr mig sende ham det, vi havde skrevet ned sammen under en session. Han ville gerne tage det med til sin psykolog, for det var første gang, at han virkelig havde fået sat ord på, hvad han ønskede sig i livet. Det var rørende, fordi han var kommet ind ad døren med stor tunghed i sindet og en stor portion skepsis på det, vi skulle i gang med. Da han gik derfra, var det med lidt mere lys i øjnene, og der var tændt et håb.


Det der skete var enkelt. Han havde et handicap, var overvægtig, ensom, var faldet fra uddannelse, havde aldrig haft et job, og selvværdet var derefter. I årevis havde han mødt sagsbehandlere, vejledere, psykologer og andre voksne, som alle havde haft fokus på hans problemer.


Det vi gjorde i de to timer, vi var sammen, var at sætte fokus på alt det, han drømte om, og give ham redskaber til at tage skridt i den retning. Hans problemer var ikke væk, men der var sået en lille spire.


For mange andre mennesker i dag er det et helt andet paradoks, der er på spil i deres liv. De har opnået alt det de drømte om, da de var unge. Alt det som de lærte ville give dem lykke, alt det der lå som en forventning i den tid, de voksede op i. Hus, job, ægtefælle, børn, bil osv, men det har ikke gjort dem lykkelige.


Der er en dyb længsel efter noget andet. Efter at udtrykke sig selv autentisk, og efter at forbinde sig med andre, med sig selv, og med den jord vi lever på. Det er noget af det mange er blevet bevidste om under Covid-19 nedlukningen.


Måske kender du det. Der er heldigvis uendelig mange veje at gå, når vi vil forbinde os med denne dybe længsel. En af dem har jeg opdaget går gennem fokus på vores passioner.


Hvis du kan nikke genkendende til dette paradoks og spørger dig selv, Hvordan får jeg byttet “jeg bør og skal” ud med “jeg har lyst til”, hvordan går jeg fra ufokuseret eller ydre fokuseret til skarp, siger goddag til livskunstneren og får mere passion ind i mit liv, så kom med på workshop.