Forholder du dig bæredygtigt til dig selv?15-6-2021Eller belaster du dit indre miljø med negative tanker og alt for meget aktivitet?

Mange af os forholder os til begrebet bæredygtighed efterhånden, når vi køber varer eller når vi tænker på miljøet på vores dejlige jordklode.

🌿 Men hvordan er dit indre miljø? Altså din krop og dit sind. Oplever du indre klimaforandringer? Tænker du bæredygtigt i forhold til dit eget indre miljø?

Det er vigtige spørgsmål at stille, hvis vi virkelig ønsker en bæredygtig verden. For den klimabelastning vi ser i verden i dag hænger uløseligt sammen med den “indre menneskelige klimabelastning” i form af stress, udbrændthed og frygt.

Fra kvantefysikken ved vi, at alt er energi, og at alt er forbundet. Vi påvirker hinanden og vores klode, ikke blot med vores handlinger, men også med vores energi.

🌿 Når man slår ordet bæredygtighed op, står der bl.a. “menneskelig aktivitet som belaster miljøet minimalt”.

Når jeg tænker på alt den stress og evige aktivitet de fleste af os udsætter os selv for i dag, så er der ikke meget bæredygtighed over det.

Men måske kan vi bruge begrebet til at reflektere over og blive bevidste om, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt med os selv. Invitere ordet ind i vores daglige liv.

🌿 For mit eget vedkommende har det i de sidste mange år handlet om at skære aktiviteter væk, som belaster mit indre miljø og øge aktiviteter som nærer mit indre miljø.

Helt konkret kan vi kigge på, hvad der giver os glæde og hvad der tapper os for energi. Se på det der nærer og det der nager.

Det gælder både kroppen, som hvis vi lytter til den, giver os forskellige tilbagemeldinger alt efter tid på dagen, årstid, alder o.s.v. Men mange af os glemmer at lytte og kan fx komme til at vælge træning eller kost, som belaster vores krop i stedet for at bygge den op, fordi vi lytter til eksterne eksperter eller glemmer at lytte til vores egen krops signaler.

Og det gælder sindet, som i en verden med alt for meget stress og angst meget nemt kan blive fyldt med negative, frygtsomme tanker. Og hvor mange mangler træning og undervisning i, hvordan man bevidst kan arbejde med at bringe sindet i ro og balance.

I den kommende weekend skal jeg holde workshop i Mosaik og mindfulness. Vi skal være kreative, gå ture i den skønne natur omkring mit sommerhus, meditere, sidde ved bålet, lave god mad til hinanden og forhåbentlig have en masse skønne samtaler.

🌿 Alt det der nærer. Alt det som er bæredygtigt for vores indre miljø.