En hyldest til den forbudte urt



14 -5-2024



Da jeg skrev min e-bog “5 planter til dit nervesystem”, var Ashwagandha en af de første jeg udvalgte, som helt sikkert skulle med i bogen. Jeg endte dog med at slette afsnittet, da det er ulovligt at sælge urten i Danmark, men jeg synes det er synd, at der ikke er flere der kender til planten, så her får du min hyldest til den.


Ashwagandha er skattet over hele verden. Den er blevet indtaget i tusinder af år og der er masser af forskning der viser, at roden har fantastiske egenskaber. Desværre er der en virkelig restriktiv kontrol i Danmark, når det gælder urter. Tager vi bare til vores nabolande Sverige og Tyskland, så forsker de i planten og producerer urtemedicin af den.


Det er en af mine yndlings urter, som jeg tager hver dag og som mange i min omgangskreds og blandt mine klienter også er rigtig glade for.


Ashwagandha er en adaptogen urt. Adapt betyder at tilpasse. Og det er netop det, de adaptogene urter gør; de understøtter vores naturlige tilpasningsevne. Vi må konstant tilpasse os omgivelserne. Inden for biologien kalder vi det homøostase. Så vi har altså en indbygget evne til at tilpasse os. Når vi møder mennesker, bakterier, situationer osv i vores liv, så tilpasser vi os konstant følelsesmæssigt, mentalt, fysisk og energetisk. Men vores tilpasningssystem kan bryde sammen, og vi ser i dag mange autoimmune sygdomme, hvor kroppen ikke længere er i stand til at tilpasse sig naturligt. Det er det som de adaptogene urter kan hjælpe os med. Man kalder dem ikke-specifikke, da de hjælper hele vores system, alle organer. De toner og styrker vores fordøjelsessystem, vores hjerte- karsystem, de både styrker og beroliger nervesystemet, balancerer hormonerne og nærer vores binyrer. De er immunmodulerende, dvs at de kan dæmpe immunsystemet, der hvor systemet har brug for det, fx ved autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet arbejder imod sig selv. Og de kan styrke immunsystemet, hvor der er brug for det.


Nogle af de mest kendte adaptogene urter er ginseng, rosenrod, astragalus, shatavari, schrisandra og ashwagandha.


Ashwagandha er virkelig god til ubalancer i nervesystemet og derfor er den god til mennesker som er særligt sensitive. Dens energi handler om at rodfæste og få jordforbindelse, så man kan klare stressfulde omstændigheder. Den lærer os noget om at passe på vores energi igennem dagen. Den er til dig som er udbrændt af stress, har en kronisk sygdom, føler du har et svagt helbred, har angst, lider af kronisk søvnmangel eller som gerne vil sørge for virkelig at opbygge stamina i kroppen.


Det er også en urt, vi kan ty til i alderdommen, når Vata tager for meget over. Ashwagandha er meget effektivt mod angst, og derfor er det så ærgerligt, at den ikke er godkendt i Danmark, hvor flere og flere især unge kæmper med angst. Den gavner søvnen, hvilket dens navn indikerer, og er også god for vores reproduktive system og kendt for at opbygge mænds sædkvalitet.


Ashwagandha er ikke en urt du tyer til, hvis du vil have en her og nu effekt. Det tager mindst 14 dage, før den begynder at have en effekt på kroppen, og det er fordi den arbejder dybt og det tager tid. Til gengæld kan du tage den hver dag hele livet, og når først den begynder at virke, så har det en dybere og langvarig effekt, fordi den nærer og opbygger alle systemer i kroppen. Den gør os modstandsdygtige over for stress og regulerer vores søvn.


Så man kan jo undre sig over, hvorfor man i Danmark må sælge en masse medicin, som folk bliver dårlige og afhængige af, men man må ikke sælge en urt som har været anvendt i tusinder af år og har så mange fantastiske egenskaber. Jeg håber mit skriv kan være med til at give den lidt medvind.