Den skønne hjertensfryd



17-05-2023



Forleden skrev jeg om rejsen fra hovedet til hjertet og er der en plante der kan få mig ud på den rejse, så er det citronmelisse, også kaldet hjertensfryd.


Selve navnet røber allerede, at det er en magisk plante, når det handler om at forbinde sig med hjertet.


Lige nu buldrer den op af jorden, for det er en virkelig gavmild plante, som nemt spreder sig og er en gave ikke bare til os mennesker, men også bierne elsker den. Dens latinske navn er Melissa officinalis, og på græsk betyder Melissa honningbi.


I den græske mytologi kan vi læse om Mellissa, som spredte visdom om bier og honning. Officinalis er det efternavn, som mange lægeplanter har.


Jeg tror, der er flere grunde til, at den har fået det fine tilnavn hjertensfryd. For det første har den en vidunderlig duft af lemon. Prøv at gnide bladene mellem fingrene og duft ind. Det i sig selv kan få smilet på læben, og sindet til at falde til ro. Og laver vi te af den, kommer der en sødme og en friskhed frem, som de fleste kan lide.


Den har nervestyrkende egenskaber, og bliver derfor brugt ved lidelser som angst, stress og søvnløshed. Og for os der er særligt sensitive og har meget Vata i vores kropskonstitution er den derfor også virkelig en skattet planteven.


Jeg kan kun anbefale, at du planter den, hvor du bor. Hvad enten det er i et havebed, på en altan eller i en krukke i vindueskarmen, så skal den nok overleve, og give dig glæde.


Når vi vandrer i bjergene i Sydspanien, så dukker den pludselig op langs stien, især hvis der er vand i nærheden, så du finder den mange steder.


Og der er så megen healing og glæde i at drikke te fra egne planter. Det giver os en større kropslig oplevelse med planten end når vi bare tager et brev te fra supermarkedet. Selve det at opleve planten, dufte til dem, se den vokse og forandre sig tilfører det at drikke en kop te en helt anden dimension.


Og er du slet ikke til te, så er den også fremragende til at lave saft af.


Måske du også har nogle gode minder om hjertensfryd?


Fik du læst min anden artiklen om citronmelisse?