Burresnerre - din frække lymfeven



27-5-2022



Lige nu finder du Burresnerre (Galium aparine) mange steder, hvor du færdes i naturen. Du ved måske ikke, at den hedder Burresnerre, men du er helt sikkert stødt på den, for den lader dig ikke være i fred, hvis du kommer tæt på den.


Den har de her klistrende blade, stængler og frø, som sætter sig fast på tøjet, og som kan være sjove at lege med, når man er barn. Senere på sommeren får den de fineste små hvide blomster.

Det er en plante som hører til vandelementet og ligesom månen får den vand til at bevæge sig. Det er en vidunderlig kølende og drænende lægeurt, som er perfekt til, hvis noget er stagneret i lymfesystemet.


Da Burresnerre kommer om foråret, er den også perfekt til den form for stagnation, der opbygges fra de tunge fødevarer og stillesiddende tider om vinteren. Det vi indenfor Ayurveda kalder for en ubalanceret Kapha.


Burresnerre bruges også som et vanddrivende middel. Den sætter gang i bevægelsen i urinsystemet. Og så bliver den brugt til mange hudsygdomme både internt og eksternt.


Man kan bruge planten både frisk og tørret. Jeg elsker her om foråret at lave en kold infusion med burresnerre, som jeg lader stå natten over og går og drikker i løbet af dagen. Og så laver jeg tinktur af den, så jeg kan bruge den resten af året.


Som noget nyt vil jeg prøve at lave et udtræk til ansigtsvask, da den har evnen til at stramme huden op. Den er nemlig rig på C-vitamin og mineraler, især silicium, som har stærk virkning på hud, hår og tænder, og holder vores bindevæv elastisk. Man ved at slap hud kan skyldes mangel på silicium.


Har du lyst til at lære mere om urter, og om hvordan man laver sin egen tinktur, infusion osv., så holder jeg et lille urte kursus til sommer, hvor du skal være hjertelig velkommen.