Almindelig brunelle19-7-2022I dag har jeg igen høstet til vinterens husapotek. Almindelig brunelle eller self-heal, som den hedder på engelsk. En plante jeg aldrig rigtig har været opmærksom på før jeg for tre år siden købte sommerhus og lod græsset gro, så begyndte den at vokse op alle vegne i græsplænen, og jeg opdagede at det er en skøn lille gave til os.

Den er mest kendt til behandling af forkølelsessår og herpes genitales pga dens virushæmmende egenskaber. Den virker forebyggende og formindsker udbrud.

Den har også vist sig at være god mod diabetes, idet den reducerer insulin sensitivitet. Den normaliserer blodsukker niveau, og forebygger udvikling af diabetes.

I forhold til kræft er der forskning der viser at den fremskynder celledød i cancerceller. Her har den vist sig god især ved lunge- og lymfekræft.

Den stimulerer immunsystemet og så er den rigtig god til hudinfektioner og til insektibid. Brug saften fra stilken direkte på insektbiddet eller lav et omslag med planten.

Almindelig brunelle og dens bestanddele af rosmarinsyre har vist sig at beskytte hudceller mod UVA- og UVB-stråling. I en undersøgelse så forskere på planten som et urtefotobeskyttende middel og konkluderede, at den kan tilbyde beskyttelse mod solen, når det bruges i dermatologiske produkter.

Hvis du drikker te af almindelig brunelle regelmæssigt, så kan det forebygge sæsonbestemt allergi.

Ud over at styrke nyrerne er den et mildt vanddrivende middel, der kan være nyttig til at dræne fugt, såsom ødem, eller en måde at reducere forhøjet blodtryk.

Den hører til den bitre smag og energetisk er den kold og fugtig.

Ja listen over hvad denne lille fine plante kan hele er ret lang, ikke så sært at den har fået navnet self-heal på engelsk.

Jeg drikker den i teen dagligt i øjeblikket og så fik jeg lavet en tinktur til vinteren i dag.