Bliv ven med hylden21-9-2021Rigtig mange ligger med forkølelser og halsbetændelser lige nu. Heldigvis findes der en rigtig god planteven til den slags. Hylden, som lige nu bugner med modne bær rundt omkring i haver, på marker og i skove. Den var tidligt moden i år, så jeg plukkede allerede første omgang for 2 uger siden og har lavet både saft, honning og tinktur til vinteren.

🌿Hylden er til alle tider blevet "hyldet" blandt urtefolk som en af de bedste planter i urteapoteket. Arkæologiske fund har vist at det er en plante som er brugt helt tilbage til 17000 år før vores tidsregning. For Roma folket er den hellig, så de brænder ikke træet på deres bål, det er den for dyrebar til, siger de. Der er også blevet lavet videnskabelige studier nu, som har påvist den gode effekt hylden har på bla. vores vinterforkølelser og vira.

🌿Her i huset bruger vi planten til at holde forkølelser, halsbetændelser og influenza for døren. Så snart jeg mærker lidt symptomer, så drikker jeg tinkturen gennem hele dagen indtil jeg kan mærke at det er væk. Ofte går det hurtigt i sig selv. Skulle du ikke når at få taget det i opløbet, så har planten en evne til at forkorte sygdomsperioden.

🌿I år har jeg udover tinktur og saft også lavet hyldebærhonning, da honningen jo også har en masse gode egenskaber, når det gælder forkølelse. Til honningen brugte jeg 2 del ren saft (uden sukker) til 1 del honning.