Den magiske mælkebøtte13-5-2021Nu lyser landet op overalt med gule mælkebøtteblomster. En stærk og magisk plante, som vores forfædre brugte til at styrke kroppen og kurere lidelser med. Jeg er den heldige ejer af en plæne som er fyldt med mælkebøtter, og jeg elsker dem. Så i dag har jeg høstet både blade, blomster og rødder. Rødderne bruger jeg til at lave tinktur. Egentlig er det bedst at høste om efteråret, hvor rødderne er mest potente, men det går også nu, hvis man er løbet tør for tinktur. Jeg renser dem og kommer dem på et skoldet sylteglas og fylder vodka (min. 50 %) på, så det dækker. Så trækker den i 6 uger, og sies og så er den klar.Mælkebøtten siges at have mange gode egenskaber. Den hjælper ved både lever og nyrelidelser, ved for højt blodtryk, forhøjet kolesterol, fordøjelsesproblemer, hudlidelser, mentruationsproblemer mm.


Roden indeholder også inulin, som siges at have anti-diabetiske egenskaber og der er også studier der viser, at den forebygger cancer. Man kan også fjerne vorter med enten saften fra stænglen eller tinkturen.


For år siden havde jeg en fodvorte, som var svær at komme af med indtil jeg behandlede den med mælkebøttetinktur. Det hjalp lynhurtigt. Jeg har lavet saft af blomsterne i dag. 100 g. Blomster (uden stilk, den er bitter) overhældes med 1 liter kogende vand, tilsættes saft fra 2 citroner og trækker natten over. I morgen sies den og koges op med ca. 40 g sukker og 1 spsk honning.


Bladene kan bruges som salat. Læg dem i blød et stykke tid, så forsvinder lidt af den bitre smag. De kan også steges med olie og salt som chips i ovnen 200 grader i 2-3 minutter. Hold øje med dem, så du ikke brænder på. Jeg håber du måske har fået et andet syn på denne fantastiske plante, som både er smuk og kan give os så meget.